‘Het goede vond ik de koppeling tussen theorie en praktijk’

Deelnemer over de Leergang kwaliteitszorg met ambitie PO en (V)SO

“Ik heb veel kennis opgedaan waar ik in de praktijk iets mee kan. Ook heb ik veel geleerd over mijn eigen rol en positie als directeur Onderwijs & Kwaliteit.” Aan het woord is Helma Hendriks, deelnemer aan de Leergang kwaliteitszorg met ambitie PO en (V)SO van de B&T academie.

Helma Hendriks was tot oktober 2020 basisschooldirecteur. Toen zij als bovenschools directeur verantwoordelijk werd voor het kwaliteitsbeleid van Stichting Catent, ontstond de behoefte aan professionalisering. “Als schooldirecteur hield ik me natuurlijk ook met kwaliteitszorg bezig, maar dat was maar een deel van mijn werkzaamheden. In mijn nieuwe functie vormt het de kern, daarom wilde ik me graag verder bekwamen op dit terrein. Na wat googelen kwam ik bij de opleiding van B&T uit. Ik kende B&T als een prettige organisatie en bovendien sprak de inhoud van de leergang me aan, dus de keuze was snel gemaakt.”

Toezichtskader

Hendriks had met haar deelname twee duidelijke doelen voor ogen. “Ik wilde allereerst informatie ophalen, bijvoorbeeld over het vernieuwde toezichtskader van de inspectie. De laatste bijeenkomst stond helemaal in het teken daarvan, dat vond ik heel fijn. Ik vind het prettig om informatie te krijgen die direct te vertalen is naar de praktijk. Dat had mij betreft nog wel wat meer gemogen. Maar theorie en praktijk moeten natuurlijk wel in balans zijn, voor iedereen. Daar zijn de docenten zeker in geslaagd. Het goede en leuke van de leergang vond ik juist die koppeling tussen theorie en praktijk.”

Sparren

Naast kennis opdoen, was het Hendriks’ tweede doel om te sparren met andere deelnemers. “Ik was heel benieuwd naar hoe collega’s in het veld het aanpakken. Die uitwisseling heeft zeker plaatsgevonden, maar is wel wat anders gelopen dan ik had gedacht. Dat had te maken met de heel diverse deelnemersgroep, met onder anderen ib’ers, schooldirecteuren en kwaliteitszorgmedewerkers. Het was aan de ene kant fijn dat al die rollen vertegenwoordigd waren, want het biedt veel inzicht in jouw eigen handelen en positie. Aan de andere kant had ik het fijn gevonden om meer met mensen met eenzelfde functie als ik te sparren. Juist omdat die functie voor mij nieuw was.”

Afwisselend en interactief

De leergang waaraan Helma Hendriks heeft deelgenomen, moest vanwege de coronamaatregelen online plaatsvinden. Dat heeft in haar ogen ook effect gehad op de uitwisseling tussen deelnemers. “Laat ik vooropstellen dat ik vind dat de docenten goed hebben ingespeeld op het online karakter. Ze zijn er heel goed in geslaagd om het afwisselend, interactief en boeiend te houden, wat ik heel knap vind. Ook deden ze meteen iets met de feedback die we gaven. Toch had ik een live leergang fijner gevonden. Dan was er meer ruimte voor interactie geweest, ook informeel. Bijvoorbeeld tijdens de lunch kun je dan nog even met elkaar ergens over doorpraten.”

Leren van anderen

De vraag hoe je de onderwijskwaliteit daadwerkelijk kunt beïnvloeden staat centraal in de leergang. Welke interventiemogelijkheden zijn er en hoe en wanneer zet je die in? “Daarvoor hebben we zeker handvatten aangereikt gekregen”, zegt Hendriks. “Vervolgens is het wel aan jou als directeur of ib’er om daar vorm aan te geven. Hoe je dat doet, is ook afhankelijk van de mensen waarmee je te maken hebt en de organisatie waarvoor je werkt. De basiskwaliteit moet natuurlijk altijd op orde zijn. Maar waar jouw organisatie precies staat en wat je nog te doen hebt, bepaalt welke stappen je moet zetten en de manier waarop je je kwaliteitsbeleid inricht. Daarin kun je natuurlijk wel leren van anderen. Hoe pakken zij dingen aan? Dan is een diverse deelnemersgroep juist wel weer fijn, vanwege de verschillende invalshoeken.”

Leervraag

Hendriks is goed te spreken over de begeleiding van de leergang. “Ik vond de docenten heel prettig. Ze zijn theoretisch goed onderlegd en hebben veel praktijkervaring. Ook vulden ze elkaar goed aan. Verder speelden ze goed in op vragen vanuit de groep. En ze zijn heel benaderbaar, ook nu zou ik zo weer contact met ze opnemen om even iets af te stemmen.” Omdat ze de eerste bijeenkomst had gemist, had Helma een individuele Teamssessie met docent Mark Ackermans, zodat ze alsnog kon aansluiten. “Die was vooral bedoeld om mijn eigen leervraag scherp krijgen. Die kwam trouwens tijdens de hele leergang steeds weer terug, wat ik heel goed vond.”

Diversiteit

Op de vraag of ze haar doelen heeft bereikt, antwoordt Hendriks positief. “Ik heb veel kennis opgedaan waar ik in de praktijk iets mee kan. Ook heb ik veel geleerd over mijn eigen rol en positie in het geheel. Als ik de leergang had gevolgd met allemaal directeuren onderwijs en kwaliteit was het leereffect misschien anders geweest. De diversiteit van deze groep was aan de andere kant ook weer mooi. Soms is het prettig om iets uit te wisselen met een ib’er. Maar soms is het juist fijn om te sparren met een collega in eenzelfde functie als jij. Dat moet je je wel realiseren als je je aanmeldt voor deze leergang. Dat er twee kanten zitten aan die diverse deelnemersgroep.”

Geïnteresseerd?

Kijk in onze opleidingskalender om te zien wanneer de volgende editie van de Leergang kwaliteitszorg met ambitie PO en (V)SO plaatsvindt.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.