Leonie van Meeteren maakte de overstap van zorg naar onderwijs

‘Ik ben uit mijn comfortzone gestapt’

Leonie van Meeteren maakte begin vorig jaar een succesvolle overstap van de zorg naar het onderwijs. Ze is nu bestuurder van STIP in Hilversum, een organisatie met zestien basisscholen. Dat bevalt haar uitstekend: ‘Ik was al een tijdje toe aan een volgende stap en heb mezelf uitgedaagd. Dat is heel verfrissend.’

Leonie werkte jarenlang als bedrijfskundige in de zorg. “Ik zat al langere tijd tegen een bestuursfunctie aan, maar vroeg me af of ik als bestuurder voldoende uitdaging zou hebben in de zorgsector. Ik was bang dat ik te veel van hetzelfde zou gaan doen.” Het was dus tijd voor iets nieuws: “Ik ben me gaan oriënteren en heb nagedacht welke sector me het meest aansprak. Dat was het onderwijs. Het beeld dat ik daarvan had was een omgeving waar leren centraal staat. Daar had ik een goed gevoel bij.”

Verrassend positief

Niet lang daarna viel haar oog op een vacature bij STIP in Hilversum. “Dat is niet ver bij mijn woonplaats vandaan. Ik heb contact opgenomen met B&T, die de procedure begeleidde, en heb gesproken met Willy Egberink. Ik was nog niet zeker of ik de overstap naar het onderwijs kon en wilde maken. Daarom besprak ik met Willy of de functie iets voor mij zou kunnen zijn. Ik twijfelde of het onderwijs wel open zou staan voor iemand als ik: niet doorgegroeid vanuit de klas, uit een andere sector en met een bedrijfskundig profiel. Zouden ze überhaupt op mij zitten te wachten?”

De reactie van Willy was echter verrassend positief. “We hebben een tijdje gesproken over wat ik precies had gedaan en wat mij boeide in de zorg. Gaandeweg het gesprek ontdekte ik veel parallellen. Dat sterkte mij in mijn enthousiasme en het idee dat ik ook echt iets zou kunnen bijdragen. Want ik wil ergens werken waar ik toegevoegde waarde heb.”

Compacte procedure

De sollicitatieprocedure verliep zorgvuldig en vlot, vertelt Leonie: “De doorlooptijd was kort, dat vond ik prettig.” Het eerste gesprek was met zeven mensen van de benoemingsadviescommissie (bac). “Dat was een grote groep, bestaande uit allemaal verschillende functionarissen: een toezichthouder, een bestuurder, een staffunctionaris, een schooldirecteur, een ouder, een leerkracht en iemand van de medezeggenschapsraad. Het sprak mij aan dat voor deze samenstelling gekozen was. Binnen STIP wordt niet alleen gesproken over ‘samen meer dan uniek’, het wordt echt in praktijk gebracht, realiseerde ik me. Ook het tweede gesprek was met die hele groep mensen.”

Willy was bij beide gesprekken aanwezig. “Dat vond ik heel plezierig, want hij vormde een soort brug tussen mij en de groep. En hij stelde soms een verduidelijkende vraag, wat het gesprek versoepelde.” Na twee gesprekken volgde een wandeling met Caroline van Veen, nu Leonies medebestuurder. “Zo leerden we elkaar op een andere manier kennen. Het was voor mij belangrijk dat we zouden ontdekken of we een match waren. En dat waren we.” Na een ‘klikgesprek’ met de hele raad van toezicht en een arbeidsvoorwaardengesprek was Leonies overstap een feit.

Leonie van Meeteren

Pittige vragen

Ze kijkt met plezier terug op de sollicitatieprocedure. “De vragen van de bac waren heel divers: waarom ik in het onderwijs wilde werken, waarom bij STIP, en wat ik dacht te kunnen bijdragen. De toon van de vragen was prettig, hoewel het tweede gesprek ook best pittig was. Ik was gevraagd om mijn bedrijfskundige visie op het strategisch beleidsplan van STIP te presenteren.”

De bac had geen moeite met het feit dat Leonie van buiten het onderwijs kwam. “Tenminste, ik had dat gevoel niet. Maar ik ben ook wel heel duidelijk geweest over wat ik kan op bedrijfskundig gebied én over het feit dat ik geen onderwijsprofessional ben. Die kennis heb ik niet, maar dat hóefde ook niet. Ze waren op zoek naar een bestuurder met een bedrijfskundig profiel.”

Overlap

Het afgelopen jaar is haar meegevallen, zegt Leonie. “Zorg en onderwijs overlappen elkaar, nog meer dan ik al dacht. Ook in het onderwijs werken professionals en het draait allemaal om mensen. En grote dossiers als personeelstekorten en huisvesting spelen in beide sectoren.”

Ze voelde zich vanaf het begin heel welkom: “En ook gerespecteerd om mijn kennis en ervaring. Van tevoren kreeg ik van meerdere mensen te horen dat het onderwijs vrij gesloten is en dat ik niet gemakkelijk geaccepteerd zou worden. Ze vroegen zich af ‘of ik het wel zou redden’. Met die woorden in het achterhoofd vond ik de overstap best spannend. Ik ben vanaf het begin tegen iedereen open en eerlijk geweest over mijn achtergrond. In het verlengde daarvan heb ik ook heel veel vragen gesteld.”

Magisch moment

De eerste keer dat ze een les bijwoonde, herinnert Leonie zich nog goed: “Ik werd door een leerkracht uitgenodigd om te komen kijken en vond het prachtig om te zien hoe zij het onderwijs organiseerde. De kinderen in de klas noemden me juf. Dat was een magisch moment!”

Netwerk

Zijn er ook dingen die zijn tegengevallen? Leonie: “Ik had mijn eigen netwerk in de zorgsector en dat had ik bij de start van mijn nieuwe baan in het onderwijs nog niet. Ik ben daarom met een heleboel mensen en organisaties in gesprek gegaan: met onder andere de PO-Raad, het administratiekantoor van STIP en de organisatie die ons ondersteunt bij beheer en huisvesting. Ik ben actief informatie gaan ophalen om te horen hoe zaken als huisvesting, bekostiging en medezeggenschap zijn geregeld in het onderwijs.”

Van elkaar leren

Leonie zou het iedereen aanraden om een overstap naar een andere sector te maken. “Het is heel verfrissend. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt. Ik had mijn sporen verdiend in de zorgsector en kon vertrouwen op automatismen. Die heb ik losgelaten. Ik heb mezelf uitgedaagd. Daar komt bij dat ik ervan overtuigd ben dat de beide sectoren veel van elkaar kunnen leren, want naast parallellen zijn er ook verschillen. Maar dan moeten we wel echt openstaan voor elkaar. Zij-instromers – over en weer – zouden daar een prachtige bijdrage aan kunnen leveren!”

Meer weten?

B&T ontplooit verschillende initiatieven om leidinggevenden uit andere sectoren aan te moedigen de overstap naar het onderwijs te maken. Zo hebben we samen met de Thomas More Leiderschapsacademie een éénjarige route ontwikkeld naar het schoolleiderschap in het basisonderwijs. De basis van die route vormt de opleiding Vakbekwaam schoolleider voor zij-instromers. Ook begeleidt B&T organisaties bij het aannemen en coachen van zij-instromers. Wilt u meer weten over onze dienstverlening op dit terrein, neem dan contact op met Pauline Zwaal-Arora of Willy Egberink.

Ook interessant

Interview zij-instromer

Artikel

Artikel

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.