Nieuwe whitepaper over digitalisering in het onderwijs

Digitalisering is op allerlei terreinen van ons dagelijks leven relevant. Ook in het onderwijs. Hybride onderwijs, gepersonaliseerd onderwijs en digitaal onderwijs zijn actuele onderwerpen. Voldoende reden voor een whitepaper over digitalisering in het onderwijs. Daarin gaan we in op de rol van bestuurlijke sturing, digitale geletterdheid, digitale didactiek en de organisatie van het primaire proces.

De coronacrisis zorgde bij veel scholen voor een digitale stroomversnelling, maar heeft ook nieuwe vraagstukken opgeleverd. Ondanks de versnelling is er nog steeds sprake van de nodige koudwatervrees als het om digitalisering in het onderwijs gaat. Daardoor blijven er kansen liggen. Tegelijkertijd is de digitale koudwatervrees niet helemaal onterecht, omdat de inzet van ICT-middelen in het onderwijs ook beperkingen kent.

Tot voor kort gaf menig onderwijsbestuurder digitalisering niet de aandacht die het verdient. De coronacrisis en de verscherpte eisen aan digitale geletterdheid hebben deze ontwikkeling enigszins gekeerd. Ook de kansen die ICT biedt bij het vergroten van de kwaliteit van didactiek worden zichtbaarder. Datzelfde geldt voor de mogelijkheden die digitalisering biedt om het onderwijs anders te organiseren. 

Inhoud, vormgeving en organisatie

Om echt een slag te slaan, pleiten wij er in de whitepaper voor om het niet meer over digitalisering als containerbegrip te hebben, maar deze drieslag te hanteren:

  • Onderwijsinhoud: digitale geletterdheid. Op welke manier bereidt de school (via digitale geletterdheid) leerlingen voor op het vervolgonderwijs en hun rol in de samenleving?
  • Vormgeving: digitale didactiek. Op welke wijze ondersteunt de inzet van digitale middelen het leren op onze school?
  • Organisatie. Welke mogelijkheden biedt digitalisering om het primaire onderwijsproces flexibel(er) in te richten? (denk aan plaats- en tijdonafhankelijk leren)

Nadat we eerst ingaan op de rol van bestuurlijke sturing, werken we deze drie onderwerpen in de whitepaper nader uit.

Gratis download

Is je interesse gewekt? Download dan de gratis whitepaper Digitalisering in het onderwijs via onderstaande button.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.