Vernieuwde whitepaper Bewust besturen

Onze whitepaper over bewust besturen in het funderend onderwijs is vernieuwd. Belangrijkste toevoegingen zijn een model met besluitvormingsmethoden en een nadere uitwerking van de verantwoordelijkheden van de schoolleider. Daarmee biedt de whitepaper nog meer handvatten om tot een betekenisvolle besturingsfilosofie te komen.

Die besturingsfilosofie staat, naast het begrip ‘bewust besturen’, centraal in de whitepaper. Zo’n filosofie is een voornemen hoe je als bestuurder wilt besturen. Vragen die in de publicatie aan de orde komen zijn: Hoe ziet een goede besturingsfilosofie eruit? Wat is de meerwaarde ervan, en voor wie? Wat wordt ermee beoogd? En vooral: hoe en met wie kom je tot een betekenisvolle besturingsfilosofie?

Betekenisvol

Als antwoord op die laatste vraag presenteren we in de whitepaper het R’en-model. Hiermee kun je vaststellen wat de ingrediënten van een betekenisvolle filosofie zijn. Het model bestaat uit vijf kernelementen: richten, realiseren, rekenschap afleggen, relatie onderhouden en ruimte definiëren. En uit twee ‘schilelementen’: rol(neming) van de bestuurder en reflecteren. Door deze elementen uit te werken aan de hand van een aantal vragen kom je tot de ingrediënten.

Besluitvormingsmethoden

Het richten van de organisatie is een belangrijke taak van het bestuur. Want dat gaat over de missie en visie, de vertaling naar resultaten en het zo goed mogelijk matchen van mensen, taken en middelen. Thema’s als draagvlak, mandatering, de eigen rol en besluitvorming spelen daarbij een belangrijke rol.

Bij besluitvorming gaat het om de vraag op basis van welke principes en methoden de organisatie besluiten neemt. Het toegevoegde model Besluitvormingsmethoden (zie hieronder) is een handig hulpmiddel bij beantwoording van de vraag langs welke principes besluiten worden genomen. Het maakt op een neutrale manier inzichtelijk welke typen van besluitvorming grofweg voorhanden zijn en geeft weer in welke mate de minderheids- en de meerderheidsstem een plek hebben.

Verantwoordelijkheden schoolleider

Het kernelement realiseren gaat over de resultaten die je probeert te bereiken, binnen een vastgestelde richting of koers. In veel organisaties is niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is als het om de uitvoering gaat. En wie je kunt aanspreken op prestaties. Zo wordt in veel onderwijsorganisaties de term ‘integraal (verantwoordelijk) schoolleider’ gebruikt, maar is bijna nooit duidelijk wat hiermee wordt bedoeld. En hoe dit anders is dan bijvoorbeeld ‘onderwijskundig schoolleider’.

Het is belangrijk dat het bestuur hier duidelijk over is. Zeker als het gaat om de individuele verantwoordelijkheid voor een deel (de school), de collegiale verantwoordelijkheid voor de andere delen (directeuren van) andere scholen) en de collectieve verantwoordelijkheid voor het geheel (de stichting/vereniging). De in de whitepaper toegevoegde figuur Verantwoordelijkheden schoolleider (zie hieronder) helpt hierbij.

Gratis download

Naast de toevoeging van de modellen is de whitepaper ook op diverse andere onderdelen vernieuwd. De publicatie is daarmee verder verrijkt en dit maakt ‘m nog lezenswaardiger. Vraag daarom een gratis download aan.

Meer weten?

Heb je vragen of wil je van gedachten wisselen over dit onderwerp? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Ook interessant om te lezen:
Hoe bewust bestuur jij jouw organisatie?
Autonoom ben je niet alleen
Instrumenten voor bestuur en toezicht vaak niet op orde

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.